Sunday, March 6, 2011

JADI HINA KERANA TINGGAL ISLAM


Firman Allah swt:

‌ۚ وَإِن تَتَوَلَّوۡاْ يَسۡتَبۡدِلۡ قَوۡمًا غَيۡرَكُمۡ ثُمَّ لَا يَكُونُوٓاْ أَمۡثَـٰلَكُم

Dan jika kamu berpaling (daripada beriman, bertakwa dan memperjuangkan Islam) Dia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain; setelah itu mereka tidak akan berkeadaan seperti kamu.

Muhammad: 38

Firman Allah swt yang lain:

إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوۡمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنفُسِہِمۡ‌ۗ وَإِذَآ أَرَادَ ٱللَّهُ بِقَوۡمٍ۬ سُوٓءً۬ا فَلَا مَرَدَّ لَهُ ۥ‌ۚ وَمَا لَهُم مِّن دُونِهِۦ مِن وَالٍ

Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya. (11)

Ar-Ra'du:11

Cahaya Islam sekali-kali tidak akan dapat dipadamkan. Umat Islam wajib mempertahankan dan menegakkan Islam. Sekiranya bangsa Melayu yang sudah menjadi Islam, tetapi tidak berusaha untuk melaksanakan Islam, maka kita akan menjadi hina.

Kenapa orang bukan Islam lebih yakin dengan Islam tetapi kita langsung tidak ada hati untuk melaksanakan Islam?

Kenapa Melayu yang mengaku Islam sanggup memperlekehkan agama Islam sedangkan kebanyakan orang bukan Islam di Malaysia bangga dengan Islam?

Ingatlah! Allah swt akan mengubah satu kaum itu sekiranya satu kaum itu berusaha untuk membuat perubahan yang lebih besar, semata-mata ingin melihat Islam berdaulat di muka bumi ini.

Di sini saya ingin menyatakan beberapa pandang seorang yang bukan Islam terhadap Islam, malah bangga dan sanggup tunduk dengan pentadbiran Islam demi keadilan sejagat.

Sokongan orang bukan Islam terhadap PAS kini semakin baik. Sekalipun UMNO-BN menggunakan segala taktik untuk memburukkan PAS di mata golongan bukan Islam.

Ikuti temubual Wartawan Harakah, Khairul Azlam Mohamad bersama Timbalan Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Terengganu, Dr Balachandran dalam satu pertemuan di Kuala Terengganu baru-baru ini.

Di antara temubual bersama beliau:

HARAKAH: UMNO mempergunakan isu agama untuk menjauhkan orang bukan Islam dari PAS. Bagaimana Dr Bala melihat ini?

DR BALACHANDRAN: Pandangan kita orang bukan Islam, kita kena tengok dalam dua keadaan yang baik dan yang buruk. Bagi kita, Islam yang terbaik. Kita nampak UMNO tidak ikut apa yang dikehendaki oleh Islam. Kezaliman tidak ada dalam Islam, rasuah tidak ada dalam Islam dan 'penyangak' tidak ada dalam Islam.

Tetapi, itu semua ada pada UMNO dan BN. Sebab bagi kita, kita telah menghayati Islam dan mula mendekati Islam dan mula mempelajari Islam. Kita sudah tahu apa kebaikan Islam.

Jadi kita nampak UMNO sebaliknya. Sebab itu, sebelum ini semasa kita jahil kata orang. Kita ingat PAS yang ekstremis dan PAS yang moderat. Tetapi sekarang UMNO pula yang sebenarnya ekstremis dan PAS yang moderat.

Sebab itu ada di kalangan India yang masih terkongkong pemikiran mereka duduk dalam BN manakala majarotinya sudah mula berfikir dan menilai tindak-tanduk UMNO dan BN. Mereka (kaum India) tidak mahu kepada BN dan juga sudah nilai Pakatan Rakyat. Begitu juga dengan Cina, mereka sudah membuat perubahan yang sama sekarang ini.

HARAKAH: Orang buka Islam sudah boleh menerima PAS dengan dasar Islamnya?

DR BALACHANDRAN: UMNO akan guna segala taktik buat isu. Antaranya jika Islam mari (perintah) ada hukum hududlah; jika Islam memerintah akan laksanakan hudud. Bagi kita, hukum hudud itu pilihan kita. Jika kita jahat kenalah, biasalah tu.

Orang yang takutkan hudud adalah orang UMNO dan bukan orang yang bukan Islam. Dia (UMNO) orang memang takutkan hukum hudud sebab dia orang 'penyangak' dan 'perasuah'.

Orang bukan Islam tidak perlu risau selagi ada Negara Berkebajikan yang boleh menjamin keselesaan dan membela rakyat. Apa yang dibimbangi UMNO sekarang ini apabila orang bukan Islam telah menghayati Islam dan mula keluar dari kejahilan mereka (mengenai Islam).

HARAKAH: Kesimpulan apa yang Dr Bala lihat pada politik UMNO-BN sekarang ini?

DR BALACHANDRAN: Orang yang bercakap tentang Islam mesti menghayati Islam terlebih dahulu. Jika dia tidak menghayati Islam, dia tidak tahu pasal Islam. Orang yang jahil tidak tahu pasal Islam. Apa masalahnya dengan negara Islam? Beritahu saya.

Jika kita betul-betul ikut perundangan Islam tidak ada masalah. Apa yang jadi masalah kepada UMNO itu, dia lawan Islam. Melayu itu bangsa dan Islam itu agama. Agama (Islam) itu untuk semua bangsa. Saya cabar UMNO sila tunjukkan kepada saya mana ada perkataan Melayu dalam Al-Quran? Dalam Al-Quran tidak sebut, "Wahai orang Melayu" tetapi disebut "Wahai orang beriman."

Orang UMNO sebenarnya yang banyak perlekehkan agama Islam dan minta dia belajar lagi Al-Quran. Sebab itu, UMNO tidak dihormati kerana memperlekehkan Islam. PAS dihormati kerana tidak memperlekehkan Islam dan berjuang untuk Islam.

Bagi saya, agama Islam yang berpandukan Al-Quran itu yang betul. Jika saya hendak tahu tentang Islam kena pergi kepad Al-Quran dan bukan kepada UMNO atau sesiapa. Bagi saya sebagai orang bukan Islam, saya lebih rela duduk di bawah undang-undang Islam daripada di bawah kerajaan UMNO- BN sekarang. Sebab, kezaliman yang dilakukan oleh UMNO itu 200 kali ganda lebih teruk daripada yang diperkatakan itu.

Marilah sama-sama kita bermuhasabah dan tunjukkan rasa malu dengan Allah swt. Waallahu'alam. Takbirr!

No comments: