Tuesday, August 4, 2009

HAKIMI CALON DI HATI

Firman Allah SWT:

مِّنَ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ رِجَالٌ۬ صَدَقُواْ مَا عَـٰهَدُواْ ٱللَّهَ عَلَيۡهِ‌ۖ فَمِنۡهُم مَّن قَضَىٰ نَحۡبَهُ ۥ وَمِنۡہُم مَّن يَنتَظِرُ‌ۖ وَمَا بَدَّلُواْ تَبۡدِيلاً۬

Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela Islam); maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu (lalu gugur syahid), dan di antaranya ada yang menunggu giliran dan mereka pula tidak mengubah (apa yang mereka janjikan itu) sedikitpun.

[Al-Ahzab: 23]

Alhamdulillah selasainya Mesyuarat Agong Tahunan Dewan Perwakilan Mahasiswa/wi Mansurah kali ke 17. Bertukarlah sudah kepimpinan daripada sesi 2008/09 kepada sesi 2009/2010.

Semalam iaitu 3 Ogos 2009 (Isnin) menunjukkan peralihan kuasa pentadbiran DPMM. Apa yang menarik? MAT kali ini terdapat dua usul daripada ahli DPMM sendiri. Salah satunya adalah usul bertulis yang dibahaskan oleh Al-Fadhil Al-Ustaz Saiful Bahri dan satu lagi usul tergempar dibahaskan oleh salah seorang Penasihat DPMM sendiri iaitu Al-Fadhil Al-Ustaz Abdul Kadir.

Keadaan pada awalnya iaitu di sesi pagi menampakkan sedikit perlahan reaksi ahli. Di kalangan para EXCO yang nampak mendebarkan pada awal sesi ini, dapat menjelaskan beberapa persoalan daripada para ahli menerusi laporan gerak kerja masing-masing.

Alhamdulillah, keadaan yang menampakkan ketenangan, tetapi amat sulit barangkali difikirkan kerana tiada persoalan yang paradigma di kalangan ahli DPMM ketika itu. Sehinggakan kita ditegur oleh Timbalan Presiden PMRAM Al-Fadhil Al-Ustaz Shahruzan bin Mohd Hazimie. Mungkin juga disebabkan para ahli lebih berhati-hati di dalam mengungkapkan suatu persoalan.

Namun, pada sesi kedua keadaan nampak lebih gamat dan panas dengan kehadiran Al-Fadhil Al-Ustaz Saiful Bahri yang memberikan soalan bertubi-tubi semasa Bendahari membentangkan Laporan Kewangan DPMM. Dan saya memang mengharapkan kehadiran Ustaz Saiful Bahri kerana pada MAT kali ini. Ternyata beliau mampu mencergaskan sahabat-sahabat yang lain di dalam mengemukakan soalan dan pandangan.

Amat nyata di sini, harapan yang besar bagi saya untuk melihat calon di hati Al-Fadhil Al-Ustaz Mohammad Hakimi bin Mutalib untuk memberikan suatu reaksi yang baik. Pada awal sesi pagi saya melihat beliau hanya senyap sahaja. Mungkin beliau cuba melihat dahulu untuk mencari rentak keadaan sebelum daripada mempersoalkan apa-apa. Sehinggakan saya menunggu-nunggu reaksi beliau.

Apa yang yang lebih menarik, beliau memberikan suatu pandangan yang luas dan membuka fikiran para ahli di dalam perbahasan usul yang dikemukakan oleh Ustaz Saiful Bahri dan Ustaz Abdul Kadir. Pada masa yang sama dengan semangat yang ada pada Hakimi ini, memberikan satu sinar baru di dalam DPMM pada masa akan datang.

Apa yang saya kagum pada diri beliau adalah keberanian beliau di dalam menyampaikan suatu hujjah yang saya yakin pandangan beliau ini terbit dari diri beliau sendiri. Dan ini suatu kebesaran dan keagungan kuasa Allah SWT dengan menjadikan seseorang itu bejiwa tegar dan berani. Walaupun beliau tewas dalam pilihan raya kali ini, tetapi bagi saya Hakimi beliau boleh pergi jauh.

Saya sebenarnya harapkan kemenangan pada diri beliau. Tetapi inilah kuasa Allah SWT yang merancang dan kita mesti terima hakikat kerana hikmah disebaliknya kita tidak mengerti.

Sebagaimana Tuan Guru NIk Abdul Aziz Nikmat melihat pada diri Salahuddin Ayub yang ada fikrah Islam yang jelas dan boleh pergi jauh. Oleh kerana Salahuddin Ayub bertanding di Johor amat sukar untuk menang, walhal Salahuddin Ayub sendiri seorang yang dianggap penting di dalam PAS. Maka Tuan Guru Nik Abdul Aziz menarik beliau ke Kelantan untuk bertanding di Parlimen Kubang Kerian. Hasilnya beliau menang dan berjaya memasuki Parlimen.

Saya percaya Hakimi ini ada jiwa dan fikrah Islam yang baik. Lebih-lebih lagi beliau mengutarakan suatu cadangan yang baik diantaranya mencadangkan supaya diwujudkan suatu unit sebagaimana Unit Amal PAS atas alasan masalah angkat beras dan lain-lain lagi.

Walaupun pandangan ini barangkali ada pro dan kontranya, tetapi bagi saya beliau ini ada fikrah yang baik. Dan saya yakin beliau ada jiwa untuk menjadi pendokong dan pejuang Islam. Saya juga mengharapkan beliau menjadi tulang belakang pada DPMM. Jikalau DPMM tidak betul beliau akan mengkritik dengan membina. Jikalau DPMM benar, maka beliaulah akan membenarkan.

Selagimana beliau ada hati dan jiwa, saya yakin insya Allah beliau ada ruang untuk berdiri teguh dengan jalan Islam dan bukannya dengan jalan yang lain. Saya juga melihat raut wajah beliau yang semakin bertambah matang. Dan jalan beliau tetap satu sebagaimana apa yang dituntut seorang muslim.

Firman Allah SWT:

وَأَنَّ هَـٰذَا صِرَٲطِى مُسۡتَقِيمً۬ا فَٱتَّبِعُوهُ‌ۖ وَلَا تَتَّبِعُواْ ٱلسُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمۡ عَن سَبِيلِهِۦ‌ۚ ذَٲلِكُمۡ وَصَّٮٰكُم بِهِۦ لَعَلَّڪُمۡ تَتَّقُونَ

Dan bahawa sesungguhnya inilah jalanKu (agama Islam) yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutnya dan janganlah kamu menurut jalan-jalan (yang lain dari Islam), kerana jalan-jalan (yang lain itu) mencerai-beraikan kamu dari jalan Allah, Dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu bertakwa.

[Al-An'aam: 153]

Walaupun sebelum ini saya ada membuat suatu kritikan berkaitan dengan visi dan misi beliau untuk mengubah kabinet. Barangkali gurauan. Tetapi saya rasakan beliau ada suatu sikap yang amat berlainan. Kadang-kadang keikhlasan seseorang itu bukan dilihat dengan kata-kata sahaja. Tetapi mestilah dilihat dan diperhatikan dengan banyak sudut.

Segala kelemahan seseorang itu biasalah saya sendiri banyak kelemahan. Tetapi yang penting kita cuba berubah daripada kurang baik kepada yang lebih baik. Ramai orang suka kritik, tetapi ramai yang tidak suka di kritik. Saya pun tidak kisah untuk dikritik tetapi mesti berfakta dan kritikan itu mestilah lebih membina.

Saya harap ramai pihak kena terima Hakimi ini. Lebih-lebih lagi di kalangan Akhawat yang kurang terima dengan gurauan beliau semasa mengajar sebelum ini. Saya juga berharap segala kontrovasi terhadap diri beliau dilenyapkan begitu sahaja. Dan segala kelemahan beliau saya harap kita tegur dengan baik. Saya percaya beliau boleh terima teguran. Lagipun kita semua sudah bermuhasabah di dalam MAT baru-baru ini.

Insya Allah beliau akan lebih matang dan terus membantu DPMM. Ini kerana DPMM memang memerlukan ahli seperti Hakimi bagi pandangan saya. Soal saya kritik itu hanya pandangan yang lemah dari diri saya. Saya ulangi beliau adalah calon di hati saya. Saya kritik visi dan misi beliau bukan bermakna tidak suka. Saya sudah menyaksikan dan ramai yang juga yang menyaksikan beliau pada hari MAT semalam. Ini membuktikan beliau mampu dan ada bakat tersendiri.

Apapun saya harap semua kita ada peranan masing-masing di dalam melihat jatuh bangun DPMM ini. Kita akan terus kuat sekiranya kita terus bersatu atas nama Islam ini. Dan Islam memerlukan bukan sahaja penyokong, malah pendokong yang boleh memberi sinar harapan kepada Islam. Dan DPMM mengharapkan para Rijal dan para Nisa' yang sanggup berkorban demi memartabatkan Islam di muka bumi Allah SWT ini. Wallahu'alam.

3 comments:

aljauhary said...

Assalamualaikum..
saya menyokong artikel di atas..
tanpa mereka berdua rasanya seakan2 MAT kali ini hambar..
Tahniah semua..
wassalam..

hakimi al geriki said...

syukran kerana sudi menulis tentang saya....

Muniey said...

assalamualaikum..

sama juga dgn aljauhary..
menyokong artikel ini...

tahniah buat semua~