Tuesday, April 27, 2010

QIRAAT MANSURAH MENJADI SEJARAH BARU

Assalamualaikum.


Masalah yang ada di Mansurah kali ini lebih meruncing apabila keputusan yang dibuat oleh Mantiqah Al-Azhar cawangan Mansurah yang bahawasanya pelajar-pelajar tahun satu Qiraat Mansurah tidak boleh menduduki peperiksaan selagi mana Kasyful Asma' ataupun fail-fail pelajar seramai 39 orang masih lagi tidak sampai di Mantiqah tersebut.

Namun usaha terus dibuat diperingkat Maahad Qiraat Fatayat Al-Mansurah sendiri untuk mendesak melalui surat yang saya lampirkan. Berdasarkan perbincangan pihak persatuan kita DPMM bersama pihak Mudirah Maahad pada jam 1.30 petang tadi, insya Allah surat ini akan dihantar oleh pihak Maahad ke Mantiqah. Surat itu terkandung di dalam juga maklumat supaya desakan daripada pihak Mudirah Maahad kepada pihak Mantiqah sendiri supaya mendesak Safarah Malaysia supaya disegerakan fail-fail tersebut.

Kita juga sudah berulang-kali menghubungi pihak Safarah iaitu Encik Khairi Jalaluddin supaya ada tindakan dari pihak Safarah. Apa yang pasti pada hari khamis (29 April 2010) ini adalah tarikh imtihan syafawi (ujian lisan) bagi pelajar-pelajar tahun satu. Dan insya Allah pada 8 Mei 2010 adalah tarikh bagi imtihan tahriri (ujian bertulis). Sekiranya fail-fail ini tidak sempat sampai, maka menjadi satu sejarah buat pelajar-pelajar Qiraat untuk tidak menduduki peperiksaan.

Kami juga terus berhubung dengan pihak DPM Syoubra. Pihak DPM Syoubra juga sudah merujuk di Qitaa' Maahad Al-Azhar dan mendapat maklumat yang sama bahawa fail-fail dari Safarah masih tidak sampai lagi. Namun melalui budi bicara pihak Mudir Maahad Qiraat Syoubra membenarkan untuk pelajar-pelajar tahun satu untuk menduduki peperiksaan.

Andaikata sejarah ini berlaku, nescaya pihak Safarah akan bertanggungjawab di dalam masalah ini. Dan saya harap kepada pihak pelajar-pelajar Qiraat dapat bersabar sekiranya berlaku. Seluruh pihak seperti PMRAM, DPM Syoubra, DPM Mansurah sudah cuba buat apa yang terdaya. Insya Allah kebenaran akan menyebelahi kita. Sirru ala barakatillah.

No comments: